Tanıtım

Eğitime Başlama Yılı: 2016-2017

Eğitim Süresi: 2 Yıl

Puan Türü: TYT

Kontenjan: 30 2019-2020  Eğitim Öğretim Dönemi)

Kazanılan Unvan: Ön lisans mezunu Laboratuvar Teknikeri 

Misyon ve Vizyon: 

Laboratuvar Teknolojisi programı bitiren öğrencilerimiz sadece sağlık sektöründe değil ülkemiz 2023 yılı hedefleri arasında yer alan daha çok üreten ve ürettiğini ihraç eden sektörlerin tamamında üretim zincirinin kontrol edilmesi ve üretilen ürünün aranan niteliklere sahip olup olmadığının kontrol edilmesinde ve oluşan son ürünün, piyasa taleplerine göre özelliklerinin geliştirilmesi aşamalarında ihtiyaç duyulan yetişmiş, nitelikli eleman açığı gidereceklerdir.

Program Hakkında:

Laboratuvar Teknolojisi programı, Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojilerinin önemli ve aynı zamanda diğer tüm programlarında aslında içerisinde olan bir programdır. Laboratuvar Teknolojisi programlarında iş imkânlarının çok fazla ve çeşitli alanlarda olması, diğer programlar ile karşılaştırıldığında öğrencilerin tercih sıralamalarına önemli bir avantaj olarak etki etmektedir. Laboratuvar Teknolojisi Programından mezun olanlar; Tarım, Orman ve Gıda Bakanlığının ilgili birimlerinde (Tarım Laboratuvarları, Bitki Laboratuvarları, Gıda Laboratuvarları, Kimya Laboratuvarları), Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerinde, Toprak Mahsülleri Ofisinin ilgili birimlerinde, Gümrük Müsteşarlığına bağlı laboratuarlarda, Çevre ve Orman Müdürlüklerinde ve üniversitelerin ilgili laboratuarlarında Laboratuvar Teknikeri olarak çalışabilmektedirler. Mezunlar ayrıca özel sektörde de ilgili laboratuarlarda çalışabilmektedirler. Bu programı bitiren öğrencilerimizin Dikey Geçiş Sınavı (DGS)  ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümüne geçiş yapabiliyor olmaları da bu bölümün tercih edilmesinde önemli bir etken olmaktadır.

 Programın Amacı:

           Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan ve bu alan ile ilişkili her türlü dallarda, sektörün ihtiyaçları ve bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını ve her türlü analiz laboratuarlarında çalışabilecek personel yetiştirmektir.

Programı ön lisans düzeyinde eğitim vermekte olup, program süresi dört yarıyıldır.

          Eğitim Süresi: 2 Yıl / 4 Dönem
          Zorunlu Hazırlık: Yok
          Eğitim Dili: Türkçe
          Öğretim Saatleri: Örgün Öğretim; Hafta içi saat 08:00 - 17:00

Ders İçeriği :

            Kimya, Biyoloji, Genel Mikrobiyoloji, Matematik, Biyokimya, Laboratuvar Teknikleri, Organik Kimya, Tıbbi Analiz Teknikleri, Gıda Analizi, Analitik Kimya, Enstrümental Analiz Teknikleri, Bitki Analizi, Tarım İlaçları ve Analizi, Toprak ve Su Analizleri, Tıbbi Mikrobiyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Parazitoloji, Biyomedikal Cihazlar, İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı, Kalite Sistemleri ve Yönetimi, Moleküler Biyolojik Sistemler, Mesleki İngilizce, Nanoteknoloji ve Uygulama Alanları, Sekonder Metabolitler derslerini içerir.

Mezun Olanların İstihdam ve Çalışma Alanları:

Laboratuvar Teknolojisi programından mezun olan öğrenciler Laboratuvar Teknolojisi Meslek Elemanı unvanına sahip olup, Mezunlar Laboratuvarlarda tekniker olarak çalışabilmektedir. Mezunlar ayrıca Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda ve Bakanlığın laboratuvar kısımlarında, Köy Hizmetleri, Devlet Su İşleri, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, Tarım İl Kontrol Laboratuvarları, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Atık Su Arıtma Tesisleri, Zirai Mücadele Enstitüleri, Toprak-su-bitki, gübre analizleri yapan laboratuvarlar, her türlü gıda, ilaç, tarımsal girdi üreten fabrikalar, belediye bünyesinde kurulan laboratuvarlar, üniversitenin ilgili bölüm laboratuvarlarında, yem fabrikaları laboratuvarlarında gıda üzerine kurulan işletmelerde ve kendi kuracakları özel laboratuvarlarda çalışabilmektedir.

Programdan DGS ile Geçiş Yapılabilen 4 Yıllık Bölümler:

Program mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile YÖK ün öngördüğü ve aşağıda verilen lisans programlarına girip Lisans tamamlayabilecekleri gibi isterlerse ÖSYM’nin yaptığı LYS sınavlarına da girerek, Üniversitelerin Ziraat, Gıda ve Su ürünleri Mühendisliklerini kazanmaları durumunda Ön Lisans ta aldıkları derslerin ciddi bir kısmını muafiyette kullanarak daha kısa sürede ve daha başarılı olarak bitirebilirler. 

Laboratuvar Teknolojisi Programı DGS ile girilebilecek lisans programları:

·           Biyoloji

·           Biyomühendislik

·           Hemşirelik

·           Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri

·           Moleküler Biyoloji ve Genetik

Atölye ve Fiziki İmkânlar:

Bilgisayar laboratuvarı, toprak, su, bitki, gıda, yem ve kimyasal analizlerini yapmaya yetecek donanım ve alt yapıya sahip programa ait laboratuvar. 

Program Öğretim Elemanları:

 

Dr. Öğretim ÜyesiAlper ZÖNGÜR

 Öğr. Gör. Dr. Ayşe HANBEYOĞLU

Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Akif BUZPINAR

Bölüm Başkanı

ALPER ZÖNGÜR
Dr.Öğr. Üyesi ALPER ZÖNGÜR
Bölüm Başkanı

bzongur@cumhuriyet.edu.tr
Dahili :

Akademik Kadro

İletişim

Adres     :       SİVAS C.Ü. Gemerek Meslek Yüksekokulu , Gemerek/Sivas
Telefon    :     0.346.6142341, 03464870240
 

Yukarı