Bölüm Başkanı : Dr. Öğretim Üyesi Erhan KAVUNCUOĞLU
Tarihçe:
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı 2021-2022 eğitim öğretim yılında eğitim vermeye başlamıştır.
Dili | Türkçe |
Süresi (Yıl) | 2 |
Azami Süresi (Yıl) | 4 |
Kontenjanı | 20 |
Staj Durumu | 3+1 |
ÖSYM Tipi | TYT |
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı 2021-2022 eğitim-öğretim yılında normal öğretim 30 kontenjanla öğrenci alımına başlamıştır. Bu program genel olarak bilgisayar programcılığına benzemektedir. Bunun yanı sıra sağlık bilgi sistemleri ile ilgili sağlıkta yeni teknolojiler, sağlıkta web projesi, sağlık hizmetleri yönetimi, tıbbi dokümantasyon, bilgi sistemleri gibi dersler işlenmektedir. Sağlık bilgi sistemleri alanında ve bilgisayar programcılığı alanında uzman teknikerler yetiştirmek amaçlanmıştır. Mezunlar kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilirler. Bu bölümün mezunları sağlık kurum ve kuruluşlarında bilgisayar kullanımı ve sağlık cihazları kullanımı alanlarında çalıştırılmaktadırlar. Bunun yanında sağlık cihazlarının onarımı, programcılığı gibi alanlarda da görevlendirilmektedirler. Mezunlar ayrıca sağlık kuruluşlarının bilgi işlem birimlerinde ve üniversitelerde çalışma fırsatı yakalayabilirler. Programda uzmanlık derslerinin yanı sıra yabancı dil eğitimi verilmektedir. Programda öğretilen bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için 3+1 iş yeri uygulaması zorunludur.
Amaçlar:
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı, sağlık kuruluşunda çalışabilecek, bilgisayar kullanımı ve tıbbi cihazlar kullanımı konusunda yeterli eleman ihtiyacını karşılamak, duyarlı, yaratıcı, hür düşünce özgürlüğüne sahip, yenilikçi ve yeteneklerini doğru şekilde ortaya koyan, teknolojik gelişmeleri takip edip uygulayan özgün teknikerler yetiştirmek üzere kurulmuştur. Program, Bilgisayar Programcılığı programında okutulan temel dersleri ve sağlık bilgi sistemleri ile ilgili teknik ve alan bilgilerin verildiği sağlıkta yeni teknolojiler ve mobilite, sağlık hizmetleri yönetimi, sağlıkta web projesi, tıbbi dokümantasyon, klinik bilgi sistemleri ve sağlık bilgi sistemleri gibi dersleri içermektedir. Öğrenciler iki yıl süresince gerek kuramsal gerekse uygulamalı laboratuvarlarda ve sağlık kurumlarında teknik yeterliliğe yönelik olarak aldıkları eğitim boyunca sağlık bilgi sistemlerinin çeşitli disiplinlerinde uzmanlaşmaktadırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı başarı ile bitiren öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde fakülte/yüksekokulların
Mezun İstihdam Olanakları
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Programı mezunları; Sağlık Bakanlığı ve bağlı birimler, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler, Kızılay gibi kurum/kuruluşlar, çeşitli sigorta şirketleri, sosyal güvenlik kurumları, tıbbi ilaç üretici ve dağıtım şirketleri, medikal araç gereç üreten firmalarda çalışabilmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70'ine devam etmiş olması gereklidir. Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır. Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Derslerinde başarılı olamayan öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait derslerin bütünleme sınavına girebilir.
Adres: Sivas C.Ü. Gemerek Meslek Yüksekokulu , Gemerek/Sivas
Telefon: 0346487 0240